Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Életmód tippek (Mindenkinek)

Életmód tippek (Mindenkinek)

Sziasztok!

Ez a blog azért jött létre, hogy segíteni tudjak az embereknek és helyére tegyük mi is az igazi egészség.

Ebben a blogban tippeket szeretnék addni neked, hogy milyen egyszerűen lehet egészségesen élni, táplálkozni!

Ha tetszik bátran tarts velem!

Mielőtt megkérdeznéd miben is tudna neked ez a blog segíteni, mielőtt felmerülne benned, hogy nem olvasod tovább, én akkor is azt kérem tőled, hogy olvasd tovább, próbáld ki és nézd meg, miket ajánlok!

2020.07.22.

Sziasztok!

A mai részben az alapok az egészséges test és élet szempontjából  lesz szó!

Alapok az egészséges test és élet szempontjából:

Meg kell tanulnunk megtartani azt az alapelvet, hogy egyensúlyban legyen a vér sav-bázis. Az embereknek is erre kell törekedniük, hogy minél tovább tudják fenntartani ezt a szervezeti egyensúlyukat!

 

Ezek az alapok: sav, vér, élesztőgombák (candida)

Savak: a szervezet a végletekig képes elmenni, hogy fenntartsa a vér megfelelő, enyhén lúgos természetét. Viszont nagyon könnyen és gyakran előfordul, hogy a testszövetek elsavasodnak. Ez a megbomlott egyensúly megnyitja az utat a betegséghez. Minden betegség és rossz közérzet mögött is a testnedvek és a szövetek elsavasodása áll. Ugyanis a test kizárólag akkor válik sebezhetővé a kórokozók által, amikor elsavasodott a szervezet. A jó egészség feltétele, hogy a testünk sav-bázis egyensúlya megfelelő legyen. Ezt pedig csak a helyes táplálkozás révén lehet elérni.

 

Vér: ahogyan a testhőmérsékletünknek 37 fokon kell maradnia, ideálisan a vérünket is a 7.365-ös pH értéken kell tartanunk, amely nagyon enyhén lúgos. A testünk összes szabályozó mechanizmusa azért dolgozik, hogy kiegyensúlyozza ezt a finom belső sav-bázis szintet. A szervezet úgy akadályozza meg a pH csökkenését, hogy amikor szembe találja magát egy csomó beömlő savval, a vér lúgos ásványianyagokat von ki a szövetekből. Ha az elsavasodás túl erőssé válik ahhoz, hogy a vér ki tudja egyensúlyozni, akkor a felhalmozódott sav mennyiséget a szervezet a szövetekben nyomja, hogy ott raktározza el.

 

Candida: a savas hulladék a testben előkészíti a talajt rengeteg olyan mikroszkopikus nagyságú élőlény (mikroorganizmus) számára is, amelyek potenciálisan pusztító hatással lehetnek ránk, kezdve a sort a candidával. A candida, amely az emberi testben él, de igazából nem más, mint egyszerűen egy gombafajta. A candida rendszerint az emésztőcsatornában található, valójában meghalnánk nélküle. Ezzel együtt könnyen előfordul, hogy drasztikusan túlszaporodik, számos negatív tünetet okozva.  A candida és más mikroorganizmus savas környezetben valójában szabad utat kap ahhoz, hogy károsítsa a szöveteket és a testi működést.

A jó hír az, hogy mindössze a helyes táplálkozásra és az étrend-kiegészítők bölcs alkalmazására van szükség ahhoz, hogy a test úgy tudja használni és kontrollálni a számára szükséges mikroorganizmusokat, hogy ne kockáztassa túlzott elszaporodásukat. Valamint a veszélyes változataik kialakulását.

 

Összegezve mit tehetünk önmagunkért?

Egyrészt a modern élelmiszeripar termékei nem tartalmazzák megfelelő mennyiségben a létfontosságú mikrotápanyagot, másrészt ehhez hozzáadjuk még a diétát is, akkor még inkább oda kell figyelni a táplálkozásunkra. A táplálkozásnak, diétának, illetve a fogyásnak könnyen, éhség nélkül kellene megtörténnie. Létfontosságú hozzá a jóltápláltság, ne együnk túl sokat semmiből, és ne legyen hiányunk semmiből. Jó hír, hogy az emberi test alapvetően felépíti, fenntartja, kijavítja, megújítja önmagát és energiát termel. Ehhez viszont szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre, akár a mindennapos étkezésről, akár diétáról van szó.

 

Az egészséges táplálkozás kulcsa:

  • Az éhség megszüntetésének és az étvágy csökkentésének a kulcsa egy tápláló, kiegyensúlyozott étrend, amely minden tápanyagot a megfelelő arányban tartalmaz. A fogyás kulcsa az éhségérzet megszüntetése a lehető legalacsonyabb kalóriabevitel mellett.

 

  • Egy jól felépített diéta nagyon hatékony a hosszú távú fogyáshoz, ugyanis éppen ezeket az elveket valósítja meg.

 

  • Együnk rendes ételt:

Növényeket és állatokat egyaránt fogyasztanunk kell. A természet úgy alakította ki az embert, hogy élő dolgokat is együnk. A valódi ételek táplálnak bennünket, miközben kerülnünk kell a kémiai laboratóriumokban kifejlesztett álételeket.

Főleg növényeket:

Mivel a természetes táplálkozásunk szerint több szénhidrátot (600 kalória) fogyasztunk, mint fehérjét (300 kalória), ezért szükségünk van egészséges növényi ételekre.

 

2020.07.14.

Sziasztok!

A mai részben a táplálék és a folyadék szétválasztása és egyensúlyáról  lesz szó!

Tápanyagéhség és táplálkozási egyensúly:

Ha kevesebbet eszünk, az sokszor károsítja az egészséget, de nem azért, mert a fogyás veszélyes lenne. Az éhség a veszély jelzője. Az egészséges fogyás, illetve diéta akkor történik meg, ha csak minimális éhségérzet van jelen. A kiegyensúlyozott étrend a megfelelő arányban lát el minden olyan tápanyaggal, amelyre szükségünk van, így mindenből egyidejűleg érjük el a legegészségesebb szintet. A kiegyensúlyozatlan étrend viszont csak bizonyos tápanyagoknál éri el az optimális egészséghez szükséges szintet, miközben más tápanyagokból hiányállapot alakul ki. Ezek a hiányállapotok ösztönzik az éhség megjelentését, így még többet fogunk enni.

Étel és ital szétválasztása:

Az emésztés szempontjából hátrányos kombináció lehet az étel és ital egyidejű fogyasztása. Ne öblítsük le az ételt itallal. A hideg italok különösen problémások, mert a hideg nemcsak leállítja az emésztést, de az ételeket is tartósítja.

 

2020.07.08.

Sziasztok!

A mai részben a Zsírokról lesz szó!

Zsírok:

Veszélyes zsírok (többszörösen telítetlen zsírsavak - PUFA)

A zsírok glicerinből és zsírsavakból állnak. A következő kritériumok alapján csoportosítjuk őket:

-a lánchosszúság (rövid, közepes, hosszú) alapján

-a kettős kötések száma alapján (telített, egyszeresen vagy többszörösen telítetlen)

A zsírok sokféleképpen gyakorolnak pozitív hatást a szervezetre, részt vesznek a sejthártya felépítésében, rugalmassá teszik a szerveket, szigetelik a testet a hideg és a meleg ellen, továbbá energiát raktároz.

A többszörösen telítetlen elnevezés onnan származik, hogy ezeknek a zsíroknak a szénlánca több kettős kötést tartalmaz, míg az egyszeresen telítetlen zsírsavaknál egyetlen kettős kötés van, a telített zsírsavaknál pedig egy sincs.

Az alábbiak tartoznak ide: esszenciális zsírsavak, omega-6, omega-3.

A test ezeket nem képes glükózból előállítani, hanem a táplálkozással kell megszereznünk őket. Az omega-3 zsírok zöld levelekben és algákban keletkeznek, az omega-6 zsírok pedig főként magvakból származnak. A túlzott bevitel az alábbiakat okozza: májbetegség, érelmeszesedés, elhízás, allergiák, asztma, mentális betegségek, bélbetegségek, rák előfordulása.

 Biztonságos zsírok (telített zsírok és az egyszeresen telítetlen zsírok)

A zsírok glicerinből és zsírsavakból állnak. A következő kritériumok alapján csoportosítjuk őket:

-a lánchosszúság (rövid, közepes, hosszú) alapján

-a kettős kötések száma alapján (telített, egyszeresen vagy többszörösen telítetlen)

A zsírok sokféleképpen gyakorolnak pozitív hatást a szervezetre, részt vesznek a sejthártya felépítésében, rugalmassá teszik a szerveket, szigetelik a testet a hideg és a meleg ellen, továbbá energiát raktároz.

A testünk számára legfontosabb zsírok mind előállíthatók szénhidrátból és fehérjékből. A telített zsírok (SaFA) és az egyszeresen telítetlen zsírok (MUFA) még nagy mennyiségben is biztonságosan fogyaszthatók. Ezek a zsírok képezik az étrendünk legkönnyebben szabályozható makrotápanyagát, az elfogyasztott mennyiséget egyszerűen az étvágyhoz lehet igazítani.

2020.07.01

Sziasztok!

A mai részben a Szénhidrátokról lesz szó!

Szénhidrátok

Szervezetünk működésének fő energiaforrásai, amelyek üzemanyagot szolgáltatnak mindenfajta tesi és szellemi tevékenységhez. Növényekben napfény hatására képződnek. Kis molekulájú változataikat nevezzük cukornak, amely létfontosságú anyag, csupán túlzott mennyiségben fogyasztva egészségtelen.

A szénhidrátoknak három csoportja van:

-egyszerű cukrok: glükóz, fruktóz, galaktóz

-kettős cukrok: szacharóz, laktóz, maltóz

-összetett cukrok: keményítő, dextrin, cellulóz

Fruktóz:

A fruktóz bevitelnek napi 25 gramm alatt kell maradnia.

A fruktóznak, mint kalóriaforrásnak két nagy hibája van:

-kémiailag reaktív: a fruktóz gyorsan reakcióba lép a fehérjékkel, és együtt „előrehaladott glikációs végterméket” (AGE) képeznek, amely rontja a normális fehérjefunkciókat. Ennek eredményeként merev ízületeket eredményeznek, segítik a bőröregedést, károsítják a DNS-t, felgyorsítják az öregedést, merevebbé teszik az érfalakat, magas vérnyomást és vesebetegséget okoznak.

-teljesen haszontalan makrotápanyag: a fruktóznak nincs szerkezeti szerepe az emberi testben.

A kis mennyiségű fruktóz fogyasztásnak két előnyét ismerjük:

-sportteljesítmény: segít azoknak a sportolóknak, akiknek gyorsan kell regenerálódniuk

-a glikémiás kontroll katalízise: a vércukorszintet a máj kontollálja, és elképzelhető, hogy egy kevés fruktóz jelenlétében ez jobban működik

Glükóz:

A glükóz, a „jó szénhidrát” az a cukor, amely a vérben kering, és olyan esszenciális molekulák képzésében vesz részt, mint a glikolizált fehérjék és foszfolipidek Sok tápanyagtól eltérően glükózt a test képes fehérjéből előállítani, az esetleges hiány pótlására, a többlet glükózt, pedig zsírrá tudja alakítani a fölösleg megszüntetésére. Ez azt mutatja, hogy a szervezet a bevitel széles skálájával képes elboldogulni.

Alacsony szénhidrát bevitel mellett a szervezet fehérjéből állít elő glükózt. Magas szénhidrát bevitel mellett a szervezet kezeli a fölösleges glükóz mennyiséget, például zsírrá alakítja. A kettő között helyezkedik el a „természetes szénhidrát bevitel”, amely a két egyenes metszéspontjánál van. Ez a természetes szint azt jelenti, hogy a szervezetünk éppen annyi glükózt használ fel, amennyi szénhidrátból származó kalóriát fogyasztunk.

A glükóz a testben háromféleképpen hasznosul: egyrészt a fehérjékkel összekapcsolódva glikoprotein nevű szerkezeti molekulává válik. Másrészt alternatív üzemanyagként szolgál, amelyet a sejtek képesek elégetni a zsír helyett. Harmadrészt az immunsejtek által előállított, pusztításra alkalmas anyag prekurzoraként működik.

2020.06.24.

Sziasztok!

A mai részben a Fehérjékről lesz szó!

Fehérjék

Egészségünk és életerőnk megőrzéséhez a fehérjék a legfontosabb anyagok. Fehérjékből épülnek újra a szervezet károsodott és elhalt sejtjei. A táplálékainkkal felvett fehérjék óriásmolekulákból állnak, melyek az emésztés során egyszerű alkotóelemeikre, az úgynevezett aminosavakra bomlanak. Szervezetünk csak ebben a formában tudja hasznosítani a fehérjéket. fehérjék éppúgy előfordulnak állati eredetű táplálékokban, mint a növényi eredetűekben. Az aminosavak egy részét a szervezet elő tudja állítani, de nyolcat nem. Ezek a létfontosságú esszenciális aminosavak, melyeket feltétlenül be kell juttatni a szervezetbe. Ide tartoznak: arginin, hisztidin, izoleucin,leucin, lizin, metionon, fenilalanin, treonin, triptofán, valin. 

Érdekes kapcsolat áll fenn a fehérjebevitel és a betegségeknek való ellenállás, a könnyű súlyvesztés, a sportosság és az erő, illetve a hosszú élet között.

A hiányállapot az, amikor a szervezetnek nincsenek fehérje tartalékai, kivéve az izmokat és a zsírmentes szövetet. Minden fehérje vagy funkcionális szerepet tölt be, vagy energiává bomlik. Egészséges mértékű fehérjebevitel mellett a testnek marad némi feleslege, amely energiává alakul, és a folyamat során nitrogént tartalmazó aminocsoportok szabadulnak fel. A hiányállapot minden szerv működését rontja, különösen a vesékét, gyengíti az immunműködést, emiatt nagyobb a fertőzés kockázata. A beleket áteresztővé teszi, amivel növeli a fertőzések elburjánzását, a gyermekeknél lassítja a növekedést, károsítja az agyat és az agyműködést.

2020.06.17.

Sziasztok!

A mai részben : A táplálkozás megközelítése a közgazdaság által

Elképesztő, mi mindent kibír az emberi test. Éheztetjük, ütjük, vágjuk. Csodálatos, mi mindent megtesz a test azért, hogy élhessen. Ennek ellenére rengeteg olyan ételt viszünk be a szervezetünkbe, amivel megterheljük a szervezetet.

Egy étrend megvizsgálásának természetes módja, ha megnézzük, milyen hatással van az étel az emésztőrendszerre, milyen hatással vannak a tápanyagok a testre. Az étel az emésztőrendszerrel találkozva gyorsan tápanyagokra bomlik, amelyek táplálják a testet.

A tápanyagok nem helyettesítik az ételeket. A tisztított tápanyagból álló étrend minden bizonnyal egészségtelen, hiszen nem tápláló.

A tisztított tápanyagok a következők: kazein, L-cisztein, kukoricakeményítő, maltodextrin 10, szukróz, cellulóz, szójaolaj, ásványianyag-keverék, dikalcium-foszfát, kalcium-karbonát, nátrium-citrát, kolin-bitartarát.

A tisztított tápanyag étrend fehérjéből, keményítőből, cukorból, rostokból, zsírból, vitaminokból, és ásványi anyagokból áll. Hiányzik belőle rengeteg biológiai összetevő, amelyek az állatokban és növényekben megvannak.

Amikor az emberek fogyni szeretnének, az étkezéseket gyakran mindenféle energia szeletekkel és turmixokkal helyettesítik, amelyek általában tisztított tápanyagokból állnak, tehát éppen azt eszik, amitől elhíznak. Ha azt vizsgáljuk, hogy a tápanyagok milyen hatással vannak az egészségre, nem pedig azt, hogy ételek hogyan hatnak rá, több információt kapunk, kevesebb változóval. Így sokkal nagyobb esélyünk van arra, hogy megtaláljuk a legjobb étrendet vagy diétát. Azonban a tápanyagok tanulmányozása meglehetősen összetett dolog, még akkor is, ha egyszerűbb, mint az ételek vizsgálata. A táplálkozást a megfelelő irányból kell megközelíteni. A tökéletes étrend, minden tápanyagból éppen a megfelelő mennyiséget tartalmazza. A lehető legkevesebb toxint tartalmazza, és nincsenek benne olyan fölösleges tápanyagok, melyek táplálhatják a kórokozókat, vagy elősegíthetik a rákot vagy az elhízást. Az arányok nagyon is fontosak, hiszen a tápanyagok az egészségünk érdekében együtt működnek.

A közgazdaságtan segít megérteni a táplálkozást. Az emberi testhez hasonlóan egy gazdaság felépítése is együttműködésen keresztül történik. A tápanyagok együttműködnek az egészséges test létrehozásában, hasonlóképpen a termelési tényezők a termelékeny gazdaság kialakításában.

Vannak mikor- és makrotápanyagok. A mikrotápanyagok, azok a tápanyagok, amelyek energiaszerzés céljából nem égethetők el. A makrotápanyagok, pedig azok a tápanyagok, amelyeket elégetve energiához jut a szervezet.

A makrotápanyagok öt csoportba oszthatók:

-fehérjék, amelyek emésztéskor aminosavakra bomlanak

-szénhidrátok, amelyek egyszerű cukrokká bomlanak

-zsírok, amelyek többféle különböző biológiai hatású zsírsavvá bomlanak: rövid, közepes, hosszú láncú zsírsavak, omega-6 és omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak

-rostok, melyeket a bélbaktériumok megemésztenek

alkohol, melyet szintén energiává lehet alakítani

A cél az, hogy meghatározzuk minden egyes makrotápanyag bevitelének legegészségesebb tartományát, majd visszafelé haladva megnézzük, hogy mely ételeket kell enni, ahhoz, hogy a testünket energiával lássuk el.

2020.06.10.

Az egészséges táplálkozás alapjai!

Mi is az a Diéta?

A diéta fogalma

A diéta görög eredetű szó és egészséges életmódot jelent.

A diéta általában a fejünkben fogalmazódik meg. Ha tartósan szeretnénk fogyni, ahhoz meg kell értenünk szervezetünk működését. Szerveink az év minden napján egész életünkön át magas teljesítményt nyújtanak. Ez mindenképp indokolja, hogy testünket és szerveinket tehermentesítsük és kíméljük. Ahogy kilóink fogynak úgy a közérzetünk javul. Többszöri diétázás követően kialakul a fogyás, hízás állandó köre. Efféle fogyókúrás próbálkozásainkat testünk visszafizeti. A legtöbb fogyni vágyó már röviddel az első próbálkozás után többet nyom a mérlegen, mint előtte (ez a jojó hatás). A szervezet minden diéta után még egy ideig takarékos üzemmódban működik, miközben minden további felvett kalóriát intenzíven arra használ fel, hogy a testsúlyát az eredeti állapotára állítsa vissza. Ezen kívül arra rendelkezik be, hogy talán újra éheztetésnek lesz kitéve.  Aki hosszú távra akar jót tenni a szervezetével, annak először az agyában kell rendet tennie. Azt tudnunk kell, hogy a testünknek csak annyi energiára van szüksége amennyit valóban elhasznál. Minden többletet elraktároz. Aki észszerűen akar diétázni, vagy fogyni annak tehermentesítenie kell a szervezetét és meg kell tanulnia egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkoznia.

A Tökéletes Diéta étrend makrótápanyag-összetétele:

 Makrótápanyag

 Szénhidrátok (rostok nélkül)

 20-30 % felnőtteknek, 30-40 % gyermekeknek

 Fehérjék

 7 % csecsemőknek, 10-20 % felnőtteknek

 Szénhidrát és fehérje összesen

 30-50 % felnőtteknek, 46 % gyermekeknek

 Zsírok és rostok

 50-70 %

 Egyszeresen telítetlen zsírok

 2-3 %

 Rostok

 1-3 %

Ezen %-ok betartása mellet, további táplálkozási irányelvek, hogy együnk valódi ételt; az étel legyen annyira finom, amennyire csak lehet; abba kell hagyni az evést, amikor 80%-ban elérjük a teltség érzését.